Menu

't Coolhof:

*vroegere naam van de heuvel in Putte waar we op mogen wonen en werken. 

**Oud-Vlaams voor groentetuin.

*** wordt uitgesproken als: kool – hof

Over ons

’t Coolhof is gevestigd in Putte, vlakbij Mechelen.

Op onze plantenkwekerij kun je een verscheidenheid aan planten kopen, onze voorliefde gaat uit naar inheemse, eetbare of medicinale planten. We bieden het plantgoed aan in P9 of grotere potmaten. Robuuste vaste planten versturen we per post. De overige planten, éénjarigen en fragielere vaste planten, vind je te koop op ons veld. Elk voor- en najaar reserveren we extra uren voor plantenverkoop en adviseren we je graag over beplanting. Soms wordt dat plantadvies zo concreet dat we je ook bijstaan bij het aanleggen van je eetbare of insectenvriendelijke tuin, maar even graag wijzen we je door naar een van onze klanten-tuinaannemers, die onze visie delen.

Sinds 2016 leveren we eetbare garnituren voor horeca. We zaaien praktisch jaarrond en planten eenjarigen uit in de lente en de herfst voor een lang plukseizoen. Sommige van onze vaste planten blijven het hele jaar door in permacultuur op het veld. Er waaien ook wat eetbare onkruiden aan op ons veld. Een veld dat we met zachte hand leiden. We volgen de principes van biologische landbouw, duurzaamheid, ecologie, verwondering en eerbied voor wat groeit.

Onze plantenkwekerij werd opgericht vanuit een fascinatie voor eetbare bloemen en bijzondere kruiden. We leerden al doende, en we realiseerden ons al snel hoe belangrijk inheemse planten zijn voor de biodiversiteit. Daarom is het bedrijf uitgegroeid tot de plantenkwekerij en plukweide die het nu is.

Ons veld liet zijn bloemenpracht zien en voorbijgangers vroegen om ecologische snijbloemen, ook onze kruiden blijken  goed te gedijen op vaas en  dus hebben we onze diensten uitgebreid met bloemisterij. We oogsten snijbloemen op bestelling voor particulieren en bloemisten.

 

We nodigen je uit om onze planten beter te leren kennen. In de zomer heb je de mogelijkheid om je eigen bloemen en kruiden te plukken in zelfplukformule. We verwelkomen gepassioneerde sprekers om workshops te organiseren op ons veld en doen dan graag mee. Zelf trekken we er ook op uit om onze planten en kennis te delen.  Je kunt ons vinden op markten en evenementen van eco-vriendelijke organisatoren. We komen met plezier naar je toe om ter plekke workshops te geven.

Zo kweken we (h)eerlijk b(l)ije bloemen:

 • ’t Coolhof is turfvrij: dankzij de gemeente Putte hebben we genoeg blad om onze eigen veenvrije potgrond te maken. 

 • Door te kiezen voor groencompost als bemesting zorgen we voor koolstofopslag in de bodem. 

 • Wij zijn in omschakeling biogecertificeerd .Eenjarige planten mogen we biologisch noemen vanaf april 2024, vanaf april 2025 zijn wij een biologische plantenkwekerij.

 •  We gebruiken geen pesticiden, gewasbeschermingsmiddelen of herbiciden die zijn toegestaan voor biologische landbouw. We gebruiken alleen biologisch of niet-ontsmet zaad van ecologische zaadhuizen.

 • Bij het selecteren van variëteiten kiezen we voor openbloeiende, enkelvoudig bloeiende planten waarvan insecten het hart van de bloem kunnen bereiken.   

 • We geven de voorkeur aan inheemse planten en autochtoon plantgoed. We schrappen invasieve exoten uit ons plantenbestand.

 • In de winters laten we uitgebloeide stengels staan, zodat vlinders en insecten kunnen overwinteren en andere dieren voer en beschutting kunnen vinden.

 • We nemen onze gerecycleerde plastic potjes terug, werken met statiegeld of versturen zonder pot om afval te minimaliseren.  

 • Wij zijn aangesloten bij Steunpunt Groene Zorg als zorgboerderij Landbouw met zorg.

 • We bieden stageplaats aan aspirant-bioboeren en plantenkwekers, bijvoorbeeld via Landwijzer vzw.

 • Leden van Velt en Natuurpunt krijgen 10 procent korting op ons plantgoed.

Fotogalerij

Een paar foto's